Er was eens… De Zandkasteel Uitdaging.

Het begon allemaal in 1923

Het verhaal gaat terug tot 1923, toen de krant Le Soir haar eerste zandkastelenwedstrijd lanceerde, een artistieke en technische uitdaging waarbij deelnemers sculpturen van zand moesten ontwerpen.

Er waren drie categorieën voor alle leeftijden:

  1. Zandcreaties: voor kinderen van 5 tot 7 en van 7 tot 12 jaar.
  2. Kindervestingbouw: voor teams van maximaal 6 kinderen van 7 tot 15 jaar, geleid door een teamleider. Het doel is om forten te bouwen die bestand zijn tegen het opkomende tij.
  3. Volwassenenforten: deze categorie staat open voor iedereen van 16 jaar en ouder.

Er zullen talrijke prijzen worden uitgereikt aan de winnaars, met speciale onderscheidingen voor mannen en vrouwen.

🧠 Wist je dat? 🧠

De eerste editie vond plaats op het Kursaal-strand in Oostende

   « Les kinderen, bij duizenden, groeven als bezige bijen in het zand, vrolijk scheppend om zo hoog mogelijke kastelen te bouwen. Daarna was het wachten op het opkomende tij. De eerste ineenstortingen, de bezorgde, wanhopige, opgetogen blikken… En tot slot was er de prijsuitreiking door serieuze commissarissen als pausen.»

Jean-Marie Wynants journalist van Le Soir

1928 – 1976

Vanaf 1928 groeide de wedstrijd uit tot de beroemde “Weerstandfortenwedstrijd” op het strand van Knokke. Teams bouwden daar forten, echte zandbastions rondom een paal, en probeerden deze zo lang mogelijk te laten weerstaan aan de aanvallen van de opkomende golven.

Deze wedstrijd onderscheidt zich door zijn uitzonderlijke duur van twee maanden, gedurende juli en augustus, met gemiddeld 16 evenementen verspreid over het hele seizoen. De weerstandfortenwedstrijd vindt plaats op verschillende stranden langs de Belgische kust, wat een dynamische en feestelijke sfeer creëert op elke locatie. Deze reeks evenementen biedt deelnemers een unieke kans om hun creativiteit en vindingrijkheid te demonstreren, terwijl ze genieten van de zomerse ambiance.

De uitdaging heeft duizenden kinderen op Belgische stranden betoverd tot 1976, met een laatste gedenkwaardige editie op het strand van Koksijde.

🧠 Wist je dat? 🧠

Sommige jaren waren er gedurende het hele seizoen tot wel 20.000 deelnemers.

1976 – 1983

De geboorte van het Beach Weekend

In augustus 1976 besloot een groep vrienden, waaronder Jacky Ickx, om de organisatie van het fortwedstrijd op de stranden van Lekkerbek in Knokke over te nemen. Maar zonder de juiste materialen vroeg Jacky hulp aan de krant Le Soir om palen te krijgen. Deze eerste editie was een groot succes. Geconfronteerd met deze opwinding, stelde Philippe Blaton, beheerder van de Jeugdgroep van het Syndicat d’Initiative et de Promotion de Bruxelles, voor aan zijn commissie om het evenement over te nemen.

Snel werd er een organisatie opgezet onder leiding van Baudouin Goemaere. Sinds dit initiatief heeft de wedstrijd zich ontwikkeld tot een geliefde traditie, die generaties samenbrengt rond creativiteit en plezier op de Belgische stranden. Dit eerste succes legde de basis voor een iconisch evenement, dat elk jaar met enthousiasme en passie wordt gevierd door deelnemers van alle leeftijden.

1983 – 2008

Na de scheiding tussen het Syndicat d’Initiative et de Promotion de Bruxelles en de Sandcastle Challenge, op 20 december 1983, werd het evenement voortaan geassocieerd met de vereniging Bruxelles Animation. Deze vereniging werd opgericht door Baudouin Goemaere, Anne Bigwood en andere visionairs.

De Glorietijd

Langzaam maar zeker veranderde het Beach Weekend in een spectaculair evenement, met meer dan 125 teams en 1500 deelnemers op meer dan een kilometer strand, terwijl duizenden toeschouwers zich haastten om dit grote evenement bij te wonen.

Partnerschap met Donaldson

In 1998 bereikt de Sandcastle Challenge zijn hoogtepunt. De samenwerking tussen Bruxelles Animation en Donaldson is een groot succes, tot groot plezier van de deelnemers, jong en oud.

Gedurende meer dan 30 jaar slaagde het Beach Week-End erin een unieke sfeer te creëren, waarbij het onvergetelijke herinneringen naliet bij drie generaties vakantiegangers in Zoute. Het evenement groeide zodanig dat het evenementenbureau Cre-Action bijsprong om het een echte evenementendimensie te geven. Deze samenwerking eindigde in 2008 met een laatste editie georganiseerd door Bruxelles Animation en Cre-Action.

🧠 Wist je dat? 🧠

In 1994 werd het startsein gegeven door een groene raket en werd het eindsignaal gegeven door een rode raket.

Sinds 2009

Sinds 2009 heeft de Knokke Out-groep, nu bekend als Tero, deze prachtige fakkel overgenomen. Ondanks de afname van het evenement tussen 2008 en 2010, slaagde de Tero-groep erin om het verdiende prestige aan dit unieke en familiegerichte evenement te herstellen. Het aantal deelnemers is gestegen van 450 naar meer dan 1000 tegen 2023, tot groot plezier van iedereen.

Nee! Zandkastelen zijn niet dood, ze hebben nog een prachtige toekomst voor zich.

In 2023 markeert een zeer belangrijk evenement de geschiedenis van de Sandcastle Challenge: de wedstrijd viert zijn 100ste verjaardag in de River Woods Beach Club. Deze editie heeft de 1000 deelnemers (100 kastelen voor de 100 jaar) met sterren in hun ogen achtergelaten.

De vlam van de Sandcastle Challenge is in goede handen bij de Tero-groep, die de essentiële waarden van familie, vriendschap en passie deelt.

Als je je ervaring met onze uitdaging wilt delen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen op ons e-mailadres: hello@sportero.be ✉️